Eat good, feel good!

Biet bourguignon met portobello

 

Lukt het jou eenmaal per week vegatarisch te eten? Door minder vlees te eten help je het milieu. De productie van voedsel draagt bij aan 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Eten produceren kost ook veel water en er gaat bos en natuur verloren. Bovendien is er vervuiling door mest. Door één dag per week geen vlees te eten, verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon met wel 5 tot 10%. Eet dus eens wat vaker vegatarisch. Met dit heerlijke recept moet dat toch zeker lukken :-)

 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 gram rode bieten
  • 2 portobello's
  • 300 gram aardappelen
  • halve ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml rode wijn (water kan ook)
  • 100 gram zilveruitjes
  • 10 gram verse Italiaanse kruiden
  • 1 bouillonblokje paddenstoel
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

 

Bereiding:

1. Schil de aardappelen, spoel af onder de kraan en snijd in kwarten. Doe ze in een pan, voeg water toe zodat de aardappelen net onder water staan. Voeg een klein snufje zout toe. Kook in 15 minuten gaar.

2. Maak terwijl de aardappels koken, de ui en knoflook schoon en snijd in kleine stukjes. Snijd de portobello's in reepjes en de bieten in blokjes.

3. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en voeg de ui en knoflook toe. Laat 2 minuten fruiten. Voeg dan de portobello's toe en bak deze 2 minuten op een hoge temperatuur. Voeg daarna de bieten en de helft van de Italiaanse kruiden toe. Kruid met zout en peper. Haal uit de pan met aardappelen 2 blokjes per persoon uit het kokende water en prak deze fijn ook al zijn ze nog niet helemaal gaar.

4. Voeg aan de pan met de bieten, de rode wijn, het bouillonblokje en water toe en breng aan de kook. Voeg dan de geprakte aardappel toe en laat 10-15 minuten pruttelen. Verdampt het vocht? Voeg dan nog wat rode wijn of water toe.

5. Giet de aardappelen af en voeg een lepel olijfolie toe met de andere helft van de Italiaanse kruiden. Dek af met een deksel en houd warm.

6. Voeg de zilveruitjes toe aan de pan met de bieten en voeg eventueel nog klein beetje peper en zout toe.

7. Serveer de Biet Bourguignon met de gekookte aardappels.

 

Eet smakelijk!

 

Volg Voedingscoach Wendy op social media voor meer gezonde maaltijden en leuke foodfacts: